Jako druhý trenér v pořadí uhnul z nastoupené cesty, proto musel Vítězslav Lavička opustit post trenéra fotbalové Sparty Praha. Podobně jako před ním Michal Bílek.

NAPIŠTE NÁM - Pomůže Jozef Chovanec Spartě ke vzestupu? - svůj názor vložíte zde

Daniel Křetínský, šéf pražské Sparty.Podle šéfa klubu Daniela Křetínského oba představili při svém příchodu výbornou sportovní koncepci a vizi, z níž ale pod tlakem okolností časem ustoupili.

Zvlášť u Lavičky to prý bylo velkým překvapením, neboť sliboval větší zabudování mladých hráčů do týmu, k čemuž ale nakonec nedošlo.

Oba trenéři už ve Spartě skončili, výzvy publika k odstoupení však slýchá při každé krizi klubu od svého příchodu na Letnou především samotný Křetínský.

 

Čtěte také:

 

Mladý manažer, kterému se daří v jiných oblastech, už na začátku své sparťanské éry udělal v očích fanoušků i podle svých slov zásadní chybu odvoláním Františka Straky a angažováním neoblíbeného "teoretika" Jaroslava Hřebíka.

 

"Lavička místo uznání chyb dál sveřepě stál za svým" 

Po jmenování Jozefa Chovance novým trenérem letenský šéf přiznal celou řadu přehmatů, ale za nutným odchodem Lavičky si prý stojí. "Zpočátku směřoval podle svých plánů, ale najednou z nich nic nezbylo a místo uznání chyb si dál sveřepě stál za svým," prohlásil Křetínský.

 

Osobně mu prý je při skandování tribun líto, že mu diváci křivdí. Současně ale ví, že jejich pohled k podobnému hodnocení svádí.

"Já těm lidem rozumím. Nemůže je zajímat, že se chod klubu neustále zlepšuje v mnoha oblastech. Chtějí výsledky a tam to skutečně neklape. Musíme proto udělat vše, aby se výsledky klubu zlepšily."

 

"Příchod trenéra Hřebíka byla chyba" 

Křetínský uznává, že hlavním problémem Sparty je výběr trenérů. Postupně přivedl do klubu Hřebíka, Stanislava Grigu, Bílka a Lavičku, ale nikdo z nich nedokončil započaté dílo. Jediný úspěšný byl Bílek, který získal loni double. Omylem prý byl už příchod Hřebíka v prosinci 2004 ve chvíli, kdy měl tým pod vedením Františka Straky devítibodový náskok v čele ligy.

 

"To si skutečně vyčítám, na to jsme nebyli připraveni. Měli jsme přivést pana Hřebíka na funkci sportovního ředitele.

 Jeho odbornosti si moc vážím, takovou jeho nástupci neměli, ale tato mise byla od začátku odsouzena k zániku," vrátil se Křetínský k příběhu, který nastartoval sparťanskou mizérii posledních let.

 

Odchody Grigy a Bílka byly logickým vyustěním 

Příchody Grigy i Bílka byly už logickým vyústěním situace a omezené možnosti výběru, ke kterému klub mohl sáhnout. "Dávalo to smysl, ale třeba u pana Grigy nastaly velké problémy v ofenzivě a zjistili jsme, že to tak nemůže jít dále.   Bílek zaznamenal úspěch, ale ke konci svého působení se také odklonil od své vize a najednou měl potíže, ke kterým přispěly i disciplinární důvody," vysvětloval letenský boss.

 

I proto bere jako svoji největší prohru, že se mu dosud nepodařilo najít trenéra na delší dobu. Všechny dosavadní kouče prý spojuje, že nedokázali svoje plány dotáhnout do konce.

Z Lavičkova působení u něj podle všeho panuje zklamání i proto, že se kouč nedokázal nikdy sám přihlásit, když s něčím nesouhlasil.

 

"Lavička si měl stěžovat dříve" 

Dnes přitom odvolaný kouč tvrdil, že Sparta by si zasloužila lepší hráčský kádr. To ale Křetínského zjevně popudilo. "Pokud by tuto větu řekl před svým nástupem, byly by dvě možnosti - buď bychom ho nikdy nevzali, nebo bychom na to reagovali příchodem hráčů," reagoval letenský šéf.

 

Tomu se nelíbilo u Lavičky především to, že nedal šanci mladým hráčům. "To byl jeden z důvodů, proč k nám šel. Jenže pak jsme se dozvěděli, že někteří nemají dostatek zkušeností.

Přitom si myslím, že příchod Kúdely, Václava Kadlece, Vacka či návrat Kroba byly pro Spartu důležitými transfery pro budoucnost," řekl funkcionář.

 

"Chovanec zná prostředí a zapracuje mladé" 

Také proto teď má jeho velkou důvěru Chovanec. "Když odcházel Bílek, vůbec jsme o tom neuvažovali jako o dlouhodobém řešení, protože jsme nechtěli oslabit svoji pozici ve sportovním vedení. Nyní jdeme sice do rizika, ale je to nejlepší možná cesta, protože nový kouč byl u příchodu většiny hráčů. Navíc máme představu, že z vedení neodejde.

 

Nechci mluvit o nějaké anglické cestě, ale chceme, aby se Chovanec obklopil silnými spolupracovníky u týmu a mohl současně pokračovat i ve své práci," naznačil Křetínský, jak by měl "sparťanský" model řízení vypadat.

Od Chovance si slibuje zapracování mladých hráčů do týmu. Nový kouč prý v tomto směru nebude postrádat odvahu. "A nejdéle tak do tří zápasů jejich příchodem i stabilizuje sestavu," věří v "léčbu" šokem.

Dokonce plánuje, že Sparta dál bude vyhledávat především mladé hráče, které by si ráda přivedla. "Již rok se snažíme získat jednoho hráče z ligy, ale stále se nám to nedaří," uvedl na závěr Křetínský a myslel při tom především na Jana Morávka z Bohemians 1905.

 


 

 

Napište nám svůj názor

Pomůže Spartě příchod Jozefa Chovance? Neměla se krize spíš řešit odchodem některých hráčů místo trenéra? Neměl by funkci složit i předseda představenstva Daniel Křetínský? Může Sparta v této sezóně ještě vyhrát titul?  

 

 

 

 
Váš názor: 
Vaše jméno a obec: 
Váš e-mail: 
 

 

 


Vaše názory

 

Radek, Ostrava

 

Do sebe zahleděný manažer, ktarý si nevidí ani na špičku nosu. Pokud je někdo tak neschopný, že protočí za tak krátkou dobu tolik trenérů, nikdy nikoho nepodrží a pak dává od výsledků ruce pryč, je jasné, že neschpný je především on. Co se týká marketingu, tam se sám obrovsky přeceňuje, protože značka "Sparta" se prodává docela pohodlně. Ten amatér prostě pracuje zcela bezkoncepčně a dělá něco, čemu absolutně nerozumí. Na druhou stranu, proč by od toho korýtka odcházel, že?


 

Placka - Žižkov

Pan Křetínkej dostal Spartu do takovýho bláta , až to neni hezký. Vždyť von ani neví co to je ofsajd a bude se tam takhle s...? neuvěřitelný!!! Takže lidi dokud tam bude pan Křetínskej tak na letnou nechoďte!!!!!!!!!! at vidí co dokázal!!!!!!!!! kde sou ty časy? nenávratně v p...


 

Jirka, Karlovy Vary

Narodil jsem se jako slávista, takže krize Sparty, jak to tady nazýváte mi až tak moc nevadí. Nechápu ale, proč řešíte trenéry, ředitele atd. Podívejte se na zápas v premier lize, na předposledního a posledním, po skončení je kvůli vyčerpání odnášejí ze hřiště na nosítkách. A potom se podívejte na jakýkoliv zápas v naší lize, na naše dobře placené profesionály.


 

Radek Šikýř - Praha

Já osobně (jako letitý fanda Sparty) budu optimistou a budu věřit (lépe řečeno si přát), že Chovanec bude přínosem v roli trenéra. Pro úspěch hovoří jeho bohatá hráčská kariéra a množství zkušeností získaných jak z pozice hráče, tak i trenéra. Vede mě k tomu i vědomí jeho vysoce profesionálního přístupu jako hráče, které doufám bude vyžadovat i od svých svěřenců.

Na druhou stranu mám z jeho jmenování i trochu obavy. Proslíchá se (a to přímo u lidí na Spartě), že snad přímo Josef Chovanec je jeden z těch lidí, kteří si z neustálého kolotoče přícházejících a odcházejících hráčů udělali byznys a dostává od manažerů z přestupů provize. A také jako problém vidím to, že na Spartě až doposud dělal pouze dobře placeného šaška v roli sportovního manažera bez jakýchkoli kompetencí a tato pozice mu evidentně nečinila problémy.

Prvním krokem k řešení dlouhodobé krize ve Spartě je nutnost odvolání neodborného vedení Sparty v čele s Křetinským. On sám fotbalu nerozumí (před lety to i sám přiznal) a přitom rozhoduje o tom kdo má hrát a kdo ne, mluví do strategie a taktiky.

A dle informací (opět přímo ze Sparty) konzultuje tyto aspekty s panem Hřebíkem a následně jejich plnění přikazuje trenérům. S jeho požehnáním přicházejí do klubu i hráči, které si trenéři (historka z B-týmu) nevybrali a dozvědí se o nich třeba až těsně před přátelským utkáním s tím, že "tento hráč dnes bude hrát v základu" (příhoda z letošního léta).

Jak sám do médií řekl, on sám je zodpovědný za ekonomiku klubu. Mluví však do fotbalových věcí, ale osobní odpovědnost prý nenese. Pro mne je to naprostý amatér a srab, který nepřizná, že na chod fotbalového klubu nemá schopnosti. Dokud on bude sedět v představenstvu a bude mít hlavní slovo, půjde to se Spartou z kopce.

Čtyři roky jeho vlády jsou dostatečným důkazem. Jedno pořekadlo říká, že "Ryba smrdí od hlavy". A titul? Se současným kádrem asi těžko, ten potřebuje znatelně posílit.....tak a teď mě Křetinský už na místo trenéra neveme. :-)


 

Novotný L.,

aktivní hráč v Londýně v letech 1980 až 1988

Nic nemám proti Chovancovi,ale ten problem Sparty je úplně někde jinde.Ten problem je ve vedení,které si plete sportovní organizaci s nějakým výrobním podnikem.

U sportu musíte nejprve vychovat hráče a pak teprve oni začnou "vydělávat" pro organizaci.U výrobního podniku si moderní technologie koupím a pak začnu vydělávat.Čili ten problém vidím jednoznačně v osobě pana Křetinského,který je velmi špatný manažer.Zkuste ho vyměnit a uvidíte,jak se náhle vše změní v pokrok.Treneři Bílek nebo Lavička nebyli špatní,ale opravdu neměli ty nejdůležitější podmínky k práci.


 

Ondřej Myslivec

Jediný,co Spartě pomůže je odchod křetínského!!


 

Ivo Rybárik, Žatec

Hlavní otázkou by měla být rezignace vedení, jelikož to je jediná skutečná věc, která Spartě pomůže jako sůl!!Jenže vedení samo sebe neodvolá a tak se nabízí pouze otázka trenéra.To jestli příchod pana Chovance prospěje je samozřejmě velice diskutabilní.Můj názor je, že nakonec prospěje i kdy by byl třeba v zimě nahrazen někým dalším (protože já ho beru jen jako dočasný záskok).

Bude mít na hřáče kapku větší vliv než měl pan Lavička a to nakonec rozhodne.Ale přesto by v zimě měl určitě přijít někdo mnohem kvalitnější.Moji favorité jsou F.Straka (ale toho vedení určitě zpět nepovolá), Z.Zeman (vynikající volba) a nebo Z.Šťastný.

Pouze tento typ trenéra, může s určitostí Sparta vrátit tam, kam bezesporu patří - na vrchol ligy a účastníka ligy mistrů....Myslím, že jediná věc která teď Spartu zachrání, či lépe řečeno nakopne je reprezentační přestávka, jelikož bude dostatek času na uklidnění a rozebrání celé situace...

Krize se v současné chvíli určitě nedala řešit odchodem hřáčů, jelikož nastala až po skončení přestupového období, nicméně to nemění nic na věci, že se na začátku sezóny nepřivedly skutečné posily.Nezlobte se na mě, ale copak je Kušnír (za 20 miliónů !!!)pro Spartu posilou?

Proč se tyto zbytečné finance raději nepoužili na příchod Morávka z Bohemians 1905??A jaká posila přišla do obrany??na místo kvalitního Sivoka - tápající Kučera a na místo reprezentačního krajního obránce Kadlece - pochybný Had.To nebyly žádné posily, ale naopak oslabení a to jsou ty pravé důvody krize.

Nicméně si i tak myslím, že sparta má velice kvalitní kádr, jen se musí kvalitně poskládat a dávat šanci mladým (Kúdela,Vacek) a zahraničním hráčům (Pečnik,Wilfred) a členy základní sestavy posadit na lavičku - Kučera,Hušek a možná také začít hrát opět na 2 útočníky....

A konečne otázka jestli může Sparta vyhrát titul - já myslím že samozřejmě ano!!Sice je teď ta krize hluboká, ale před sebou máme ještě 3/4 sezóny, abychom to otočili.Navíc si myslím, že našim konkurentům (hlavně slavii), nevydrží střelecká potence na takto vysoké úrovni ani do konce podzimní části..


 

Jaromír z Hlušic

Asi málokdo ví, že trenér či další funkcionáři klubu nemají takové pravomoce jako dříve a téměř o všech zásadních věcech rozhoduje p.Křetinský. Byznys dělá asi dobře, ale fotbalu asi nerozumí. osobně se domnívám, že on je příčinou dnešního neúspěchu Sparty.

Najednou přijde p.Chovanec a spousty věcí najednou jde dělat. Nedomnívám se, že on dostane výraznější pravomoce z tohoto pohledu Spartu lituji, nebo´t ta změna se neprojeví v nejbližší době.

 


Jiri Kubis Myslim, ze az ted P.Kretinsky poprve oficialne uznal, ze vymena Straky byla jeho chybou - me se to taky nelibilo, ale co se mi nelibilo jeste vice, ze nepodrzel jakehokoliv trenera, ktery nasledoval po Strakovi vcetne toho Hrebika.

 

Jak P. Kretinsky rika s kazdym resil dlouhodobou koncepci, ale nedokazal si udelat takovy vztah s zadnym z treneru(vsichni dle me absolutne ceske spicky s vysledky z jinych klubu a svoji jasnou predstavou), tak aby spolecne prosazovali nejakou dluhodobou strategii a spolecne sli za cilem, jak v dobrych, tak i spatnych casech.

Jakekoliv naznaky vetsi krize se resili rozchodem s trenerem..duvod nedodrzeni nejak koncepce(co to potom bylo?) Dle me si p. Kretinsky vubec neuvedomuje, ze neridi vyrobni nebo obchodni firmu, ale dejme tomu firmu, kde se o vysledek hlavne staraji hraci

jak sam rika dost labilni(resp. psychycky nestabilni), na ktere maji zasadni vliv verejne mineni, media a hlavne ta firma nemuze druhou takovou podobnou firmu vyradit ze hry tim, ze jde pod cenu nebo si ji koupi a tedy i vysledky, ale jenom tim, ze si udela jasno, co jak chce tady krome zisku..

J&T je investicni firma, pro kterou je jedine meritko co nejrychlejsi zhodnceni investice, coz je naprosto prirozene...to jak toho momentalne, dle p. Kretinskeho, dosahuji, si muzeme jenom domyslet v souvislostech se sportovni koncepci, hlavne kdyz nejsou prijmy z planovanych akvizic..

Preju Sparte vse nejlepsi a J&T taky, pokud mozno co nejdrive bez Sparty.

 


Petr, Brighton

 

"Za to, jací jsou žáci, odpovídá učitel, ne žáci. Výsledky jeho výchovného působení na třídu se také odrazí v mém závěrečném hodnocení. Za to, jaký je učitel, odpovídá učitel, ne já."

 


Vláďa N. Hradec Králové

 

Nemyslím, že se jedná o krizi.Prostě špatně složená sestava mužstva prohrává. Pokud v záloze nebudou techničtí hráči, kteří dokáží podržet balón a přesně přihrát a budou tam dál jenom atleti, bude mužstvo prohrávat dál. Hra na jednoho útočníka je také utopie, hráči typu Drogba,Eto´,Berbatov tady zdaleka neběhají.

Nakopávat balóny středem je hra na náhodu a to ještě soupeřovi beci musí být polena. Problém je v záložní řadě. Pokud bude vyřešen, nebude se prohrávat a nebude krize. Změny vedení nemají na hru vůbec žádný vliv. Góly střílejí hráči. Liga je ještě dlouhá a šance na titul je.

 


pamatovací fanda

 

To, že Křetínský je hlupák, vědí všichni, kromě něho samotného. Manažer se nepozná podle hloupých frází, namyšlenosti a kravaty, manažer to musí mít v hlavě v pořádku. Což se o Křetínském nedá říci, ani při nejlepší vůli. Bavoráci na to mají pořekadlo: On nemá všechny hrnky ve skříni.

Až jednoho krásného dne dojde majiteli, co se to vlastně děje, bude už možná pozdě. Ale takový je život. Ostatně poslední "mančaft" byl ve Spartě před 40 lety. A tak přeji Spartě, aby se už nikdy nemuselo říkat:" Řekni doma vašim, dneska hraje Sparta - Vlašim.

 


Jirka Litoměřice

 

Derby ukázalo základní rozdíl.Slávia chce hrát a vyhrát fotbalem. Sparta infikovaná "myšlením" Řepky a jemu podobných, chce vyhrát zastrašením a likvidací soupeře.Při objektivním soudcování ,by Sparta dohrávala v 9 hráčích. Sezbírání pseudohvězd naší ligy neznamená nic,když nejsou mančaftem a to nejsou.

Jednoduché myšlení Řepky se dalo tolerovat před lety, když měl výsledky.

 


Radek, Litoměřice Těžko soudit zda pomůže nebo ne. Může postačit už jen ten moment, že došlo k nějakému zemětřesení. Už tenhle moment může pomoct. Možná pomůže jeho filosofie, postoj k hráčům. Zda i jeho trenérské schopnosti, to se teprv uvidí na hře. Křetínský by odstoupit měl.

 

Jediné co ve Spartě od počátku jeho působení přetrvává jsou problémy a on. Bohužel je tolik arogantní, že příčiny hledá u kdekoho jiného, jen ne u sebe. Titul ztracen určitě není. Opět tu řešíme hlubokou krizi, ale podívejme se na tabulku. Žádný drastický odstup na první místo. Co všechno by jiní za takovou krizi dali?

 


Strnad,Pha 8 Určitě bych v prvé řadě vyhodil Řepku i když dlouho patřil k mým oblíbencům. To že prohrál titul mu nikdy neodpustím. To co předvádí v současné době je dost hrozné.A kritizovat v době krize před celou kabinou trenéra je opět neodpustitelné.

 

Hlavní vinu ale mají"fanoušci".Oni v prvé řadě od odvolání Straky odstřelují trenéry a hráče na běžícím pásu.Myslí si, že když vyjedou s mužstvem jsou v roli jeho majitelů a mohou cokoliv.Jet na zápas Sparty ale není oběť, nýbrž radost - u normálních fandů.

Chodím na Spartu pravidelně 39 let a tak myslím, že vím o čem píšu. Trenér Chovanec je v danou chvíli asi nejlepší volba.Kritice médií nerozumím. Nebyl náhodou jmenován třetím nejlepším trenérem na světě před pár lety? S pořádnými asistenty (Martin Hašek atd.)může plnit funkci trenéra -manžery (jako Ferguson) bez potíží.

 


Karel Mansfeld, Praha Myslím si, že největší problé současné sparty je v jejich hráčích. Spousta podprůměrných hráčů kteří se považují za hvězdy a myslí si že vše půjde hladce aniž by museli dřít. Naštěstí je to omyl. Hráče který remcá a neuznává trenéra okamžitě vyhodit. Obzvlástě u Řepky, který udělal Spartě víc škody než ji pomohl. Měl by si uvědomit, že to byl on kdo prohrál Spartě titu minulý rok.

 

 


JUDr.Jaroslav Přeček, Praha Určitě to nepomůže, pan Chovanec realizuje jen svůj osobní prospěch.Nevyšlo mu národní mužstvo a ve Spartě je už hodně dlouho "umrtven!"Osobně se divím, že pan Lavička přijal to angažmá s panem Chovancem v zádech.Neudělal mu hráče které potřeboval a jen čekal na zakopnutí. Bohužel je to politikaření, které pan Křetinský nedokáže prohlédnout. V kabině je nesourodý kolektiv ovlivnovaný "ikonami", které si jen hrajou na pravověrné sparťany.

 

Dokud se to nezmění, nebude to jiné.Mohou sice přijít nějaké výsledky ale koncepce práce zůstává pořád stejná. Je mi líto pana Křetinského, myslím, že se nepotřebuje zviditelňovat přes fotbal, což bohužel ukazují jeho některé výroky, jako, že už fotbalu rozumí atd. Zatím je bohužel ve vleku některých lidí, kteří jen realizují svůj prospěch.Nikdo nepřekročí svůj stín a lidi co dlouhodobě sledují fotbal, vědí o kom je řeč.Bohužel, tak to ve fotbalu chodí.

 


janak Je fantasticke jak nikdo nechce hovorit o tom,ze se stala Spata "nadclovekem".Vetsina hracu je namyslenych,linych az drzych.Vedeni je jen obrazem svrabu a hnusu vedeni ceskeho fotbalu,protoze oni nikdy nic spatne nedelaji,nemaji za nic odpovednost a maji tu smulu,ze jim to ostatni jenom kazi.Nejhorsi je ,ze se i z nekterych stali spartansti pochlebovaci,kteri nechteji videt skutecnou ubohost se vsemi dusledky tohoto "taky velkoklubu"

 

 


Mirek, Choceň Sparta si může dovolit nejlepší hráče a nejlepší trenéry.

 

Ale pan Křetínský za poslední léta opakovaně prokazuje, že se stále ještě nenaučil s takto rozdanými kartami se samými trumfy hrát.

Kolik let ještě budeme pane Křetínský čekat ? Nevzdáte to raději dříve než budete úplně pro smích ?

 


vk, melb

 

Danieli,

jak uz psal nekdo prede mnou, pokora a trpelivost jsou vlastnosti kterych se Vam pri vedeni Sparty zjevne nedostava. Menite hrace, trenery a koncepce jako ponozky a zapominate, ze to nejsou financni entity. Po dobrem mesici prijde tragicky tyden a Vas nenapadne nic lepsiho nez se zbavit trenera...

A je uplne jedno co mu vycitate. Kdyby byval vsechny mladiky, na ktere tak spolehate, postavil, a vysledek byl stejny, vycital byste mu neco jineho? Anebo to same jen s tim rozdilem, ze je nasadil moc brzo a mel spis stavet na zkusene ose tymu?

Myslim, ze je celkem jedno co o kom ted rikate a kdo co rika o Vas. Nikoho to nezajima. Fanousci (kvuli kterym se tahle krasna hra prece hraje) jsou zvedavi na poctivou praci vsech, nejen hracu. A pokud vidi, ze vsichni delaji pro uspech uplne vsechno, odpusti i par porazek.

Protoze sezona je dlouha a kazdy vi, ze vyhravat porad se proste neda. Na kazdeho obcas prijde spatne obdobi a u kolektivniho sportu to plati dvojnasob. Protoze ani s nejlepsim tymem nakonec nemusite zvitezit. Je to totiz jen hra...

Predstavte si, ze spravujete akcie nektere z fotbalovych hvezd. Celkovy ucet vystavujete na konci roku, ale jste tlacen ke kazdotydennim uspechum (a vydelkum). Dva mesice se Vam dari, devaty tyden je tragicky... Copak se asi stane? ... :-)

Co se tyce pana Chovance, to jestli bude Sparta vyhravat nebo prohravat nezalezi vubec na nem... Zrejme ale bude situace lepsi, protoze tezko si predstavit, ze by mohla byt jeste horsi... :-) Takze Danieli, odvolat pana Lavicku byla velka chyba, kterou bohuzel nebude moci cas ani ospravedlnit ani odsoudit...

 


Robert Zerner Mastov

 

Sparta je muj milovany klub ale co od ni odesel Ivan Hasek de klub od 10 k 5 .Pan Kretinsky vede klub k zahube i Chovancem jeho jsem jako hrace uznaval ale ted klub potapi jako Kretinsky.Tak ze moje moto zni povolat Ivana Haska jinak se Sparticka nezvedne.

 


Petr E., Plzeň

 

Slabé prohlášení pana Křetínského potvrzuje několik faktů:

- Sparta už není klub pro sportovní úspěchy (ke kterým ruku v ruce přichází peníze), ale dojná kráva pro "rychlé peníze"

- pan Křetínský, po vzoru jiných rychlokvašek na manažerských postech, není schopen uznat chybu a svaluje ji na druhé či , at to je ještě horší, dělá z ní přednost (a to po vzoru koupili jsme špatnou krávu co nedává mléko, to je jistě špatně, ale! na maso je dobrá:-)

- pan Křetínský měl za svoji éru v klubu 7 trenérů, pravděpodobně nejlepších v lize (nabízí se ještě jména jako Zeman, Csaplár, Ščasný, Soukup, Škorpil, nebo Komńacký) a vždy opakoval koncepčnost. Ta ale stojí na trenérovi a důvěře v něj a jeho realizační tým.

Trenér je i manager, který si přivádí hráče -Slavia nemá až na výjimky ve svém středu individuality a v některých herních procesech občas hoří (třeba obrana), ale mužstvo je koncepčně velmi dobře spravované, tak hraje na svoje (a ligové) poměry velmi dobře.

- když pan Křetínský mluví o nutnosti zapracovat mladé hráče do sestavy, musí vědět i o nutnosti odepsat jednu či dvě sezóny, aby si mužstvo "sedlo" a z nadějných mladíků vyrostly individuality.

- Absence skautingu. Třeba na Balkáně je spousta velmi dobrých a levných fotbalistů, které je pak možno za dobré peníze prodat (Džeko, Toleski atd.)

- Sparta nikdy neřešila problém svých hooligans. Místo rázného řešení radši platí pokuty a sází stromečky... A teď hooligans vyhazují trenéry (Hřebík) a přepadají hráčský autobus

- Sparta se nevyrovnala s faktem, že už jí žádný rozhodčí jen tak nic nepřipískne, protože kapřík, který by dostal se mu už nevyplatí

- Sparta nepochopila, že flamendři typu Siegl (kdysi Král střelců) už nemůžou vybírat trenéry a odvolávat je podle toho jak často a intenzivně se trénuje.

- V šatně nemůžou vládnou hráči Blažek vers. Hřebík a teď Řepka vers. Lavička

- Český fotbalový trh s hráči se za posledních 10let rapidně změnil. Kdysi měla Sparta monopolol na export těch nejlepších hráčů díky pravidelné účasti v LM a UEFA. Sparta tak mohla lehce nakoupit hráče za 10 miliónů a za rok (když ho ukázala v LM) ho lehce prodávala za 100 miliónů.

Za stejně kvalitního hráče by ostatní kluby utržily sotva třetinu. Dnes i podprůměrné kluby v naší lize prodávají ven samy, i když za menší peníze. Takže si sotva Sparta může dovolit zkupovat hráče, jen aby nehráli proti ní. Kdysi bylo normální, že měla pod smlouvou až 50 hráčů po různých hostováních a ani o jejich služby nejevila zájem.

-Kdysi zkupovala nejlepší hráče ze Slovenska a měla úspěch se svojí česko-slovenskou strategií. Dnes ale Slováci mají Artmedii, Žilinu atd, tedy kluby, které mají také svoji přestupovou politiku a určitě jen tak vyklízet trh nebudou.

-Angažování předražených "hvězd" typu Gluščeviče nebo Lustrinelliho, kteří nakonec leštili lavičku -Angažování Sylvestreho, naprosto průměrného hráče, jen proto, že má tmavou pleť a Sparta tak naoko bojovala proti nařčení z podpory rasismu sice jsem slávista, ale bez Železný Sparty to není nějak ono....

 


Jiří Šíma, Brno

 

Doufám, že úpadek hvězdné Sparty bude pokračovat a nakonec skončí ve 2. lize. Nesnáším ten tým a jeho fanoušky tuplem. Banda hňupů.

 


Martin, Děčín

 

Myslím, že krátkodobě ano. Zná Spartu opravdu dobře, už několikrát jí trénoval, má respekt u hráčů, včetně blikajícího Řepky. Ale z dlouhodobého hlediska ne. Leda by chtěl zůstat jako trenér pět let. Vezměte si Slavii, kolik let jí vede Jarolím.

 Připravuje si tým, přivádí hráče, které dlouhodobě zapracovává. Proč Slavia asi teď vede ligu... Ale Spartě to přeju. Vždycky byla a je nafoukaná. Řepka řekl, že Slavii nebude fandit ani v evropských pohárech. Reakce slávistů byla opačná - na evropské scéně je třeba fandit všem českým klubům, jinak si Řepka čutne akorát tak v tuzemském poháru s Dolní Horní.

 


Martin, Praha

 

Pan Křetínský je asi finanční žralok, ale se Spartou mu to příliš nejde. Je sice fajn, že se zlepšilo fungování "firmy", ale co je to platné, když to na hřišti vypadá bídně.

Hlavní cíl vlastníka je držet rozpočet v černých číslech a to i za cenu odprodávání nadějných hráčů. Pokud bude tento negativní trend pokračovat, může se stát, že ani sponzoři nebudou ochotni v budoucnu platit tolik co v současnosti. Potom od pádu do čísel červených Spartu nic nezachrání.

Jestli si tuto skutečnost vedení Sparty neuvědomí, je možné, že pro finanční žraloky z J&T bude Sparta dosti zbabranou investicí.

 


Jaromil Hodněpil

 

Jen ať tam nechají Chovance, letos budou kolem pátého místa a příští rok budou zase bojovat o záchranu, protože to poprodávají, aby zalepili rozpočet... A pak skončí Sparta ve druhé lize, což bude velkým pozitivem protože se její nazi fanklub smrskne na hrstku těch opravdu nejblbějších a ostatní začnou cvrnkat kuličky...

 


Ada, Praha

 

Přeji, aby se \"léčba\" šokem vydařila. Snad se pak začne ve Spartě pracovat bez šoků způsobených častými změnami. Soustavné zlepšování to je ta cesta. Je škoda, že s tímto přišel do Sparty už pan Lavička a neuspěl.

Otázka je nakolik stávající stálice v týmu Sparty jsou vhodné typy pro nějaké postupné zlepšovanání, někteří z nich mi připadají, jako by pro ně angažmá ve Spartě bylo vrcholem jejich fotbalové kariéry - Matuševič, Kulič - což je škoda, protože pokud chce Sparta prodávat své hráče, tyhlety sebeuspokojence nepotřebuje (snad jim nekřivdím, je to můj realativně anonymní a nefundovaný názor).

Z minulosti Sparta těžila z hry a pak přestupů hráčů, kteří chtěli a měli na víc. Nedvěd, Rosický. Že by se už dnes takoví hráči nerodili? Ale třeba se rodí, jen už jim Sparta nedokáže dát to, co dala Nedvědovi a Rosickému. Tohle by mělo současné vedení trápit. Jinak držím palce, protože liga mistrů bez českého zástupce je pro českého fotbalového fandu velmi smutná podívaná.

 


Pavel H., Praha

 

Chyba je podle mého názoru v tom, že vlastníku klubu i manažéru Křetínskému jde jen o byznys typu \"lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše\" a nemají fotbalové srdce.

Buď chci vytvořit klub evropského formátu, a potom musím investovat do kvalitního hráčského kádru s tím, že doufám, že se výsledky (i finanční) dostaví v dlouhodobé perspektivě, anebo prodám hráče do zahraničí, jakmile podají jen trochu lepší výkon, a tím upřednostním momentální zisk před dlouhodobou perspektivou. Obojí mít nelze a na tom nic nezmění žádný trenér.

 


Michal K, Brno

 

Řešit problémy se špatnou hrou odvoláním trenéra Lavičky z lavičky mi přijde jako velmi krátkozraké. Hráči jsou jednoznačně odpovědni za předvedenou hru a výsledek.

Pokud jim stačí průměr, nemohou hrát v ambiciozním mužstvu, a to Sparta stále asi je. Koncepce znamená, že vím, co chci = titul, pohár, LM, dlouhodobě buduji mužstvo, zvládám personální politiku a mám trpělivost. Během roku nejde vše stihnout. Pan Lavička ani neměl moc času. Smůla. Jeho odvoláním nezačnou hráči podávat zázračné výkony :-)

 


Honza, Praha

 

Nemam Spartu rad kvuli jeji nafoukanosti, angazovani vypatlance Repky a neochote vyhodit ze stadionu tech par holohlavych pitomcu. Takze ja jsem spokojen s tim, ze jsou tam takovy hraci a vedeni jaci jsou :)

 


Ondras, Praha

 

Ja myslim, ze jde o upadek ceskeho fotbalu obecne, ne jen o Spartu. Kazdy kdo predvede trochu lepsi vykon se obratem proda do zahranici, v lize pak zustanou sami prumerni hraci, ze kterych uz nejde poskladat vitezna sestava. Se Spartou zametl globalni trh a ne vedeni, hraci nebo treneri.

Slavie je uspesna akorat v nasich pomerech, v Evrope si vede plus minus stejne uz dele, i v lize mistru bylo videt na co ma a na co ne.

K tomu, aby se Sparta zase na ukor Slavie zvedla v lize by stacilo mozna jen uzdraveni Bergera a zraneni Smicra.

 


Josef Vagner

 

Myslim ze chyba samotna byla jiz pri nakupu Sparty. Majitel se domnival, ze po vzoru Kostalova vedeni nebude muset do Sparty nalit penize, ze se bude hrat LM, sem tam se proda nejaky reprezentant za stovky milionu a ono to nejak pujde.. Nepujde. Naskok v podobe hracskeho kadru, bodu do evropskeho koeficientu a vubec povedomi o Sparte jako silnem souperi je ta tam.

Kdy uz si vedeni uvedomi, ze s cechoslovaky evropsky fotbal hrat nejde.. Vzdyt i v Rumunsku maji v tymu par brazilcu, nejakyho toho africana..

Vidim to blede, jedina sance je ta, ze to vedeni pochopi, privede zahranicniho trenera, do zimy si vyhledne posily (ze zahranici), utrati za ne alespon kolem 100-200 Mega, dale musi vyhrat ligu a pristi sezonu se pokusi pres novy format LM dostat do zakladni skupiny.

 


Mirek, Jablonec

 

Je to celé nesmysl! Všechno už napsáno bylo. Odchod PANA trenéra Lavičky jen potrhuje, jak si vedení celé Sparty lže do kapsy. Nemám, co bych k tomu dál dodal. Čas ukáže... Bohužel. Ke škodě celého českého fotbalu. :-(

 


Blanicka, Praha

 

Čte-li člověk, který v posledních létech Spartu sledoval, vyjádření pana Křetinského, musí žasnout, jak on, který to celou dobu řídil a přivedl do totálního chaosu, dovede svou neschopnost převést na jiné. Zvlášť zarážející je srovnání \"chyb\" pane Lavičky za pár měsíců a jeho \"moudrosti\" za řadu let.

Jediné řešení-dokud bude tento managemenet-neúčasnit se jediného utkání a ničeho co \"řídí\".

 


EC

 

Sparte by pomohl \"Jarolimovsky\" recept - pokora a tvrda prace. Slavia je posledni rok a pul na vrcholu a pred derby jsem od zadneho jejiho hrace neslysel nadavky a plivance na soupere.

Oproti tomu Sparta za posledni roky ztratila kontakt s realitou, stala se z ni banda namyslenych primadon - staci vzpomenout na ruzne nechutne vyroky Poborskeho, Horvatha, Sivoka, Repky, Blazka a dalsich. A prave proto, ze vsude vykrikovali, jak je Sparta nejlepsi, se na ni tedka ze vsech stran vali kritika. Zaslouzi si to jako odplatu za svoji nabubrelost.

Pro Spartu by bylo dobre odstranit prave tenhle typ namyslenych lidi pocinaje \"neomylnym\" kindermanagerem Kretinskym a prijit by museli lidi, co misto kecu vyznavaji praci. Ale to se (bohudik) nestane dokud doopravdy nedopadne Sparta tvrde na dno, nekam doprostred tabulky a do financni krize - teprve potom mozna najde silu se obrodit, tak jako ucinila Slavia.

A jestlize si nekdo mysli, ze 7. trener za poslednich pet let neco spasi, tak je blazen. Nebo Kretinsky.

 


Pavel, neratovice

 

No jakmile šéf používá manažerské blábolení a není schopen překonat poučky ze školy, je všechno špatně.S panem Křetínským je Sparta odsouzena na dlouho, podobně jako wall street. Je to stejná sorta lidí. P.

 


Obr

 

kecy, jenom kecy..výsledky hovoří. A nic na tom nezmění ani pátá výměna trenéra za 4 roky.

 


Josef Kratochvíl, Praha

 

Jednoznačně Chovanec to neměl být. Je právě moc spjatý se Spartou a je veliký, převeliký kamarád Křetínského. To nemůže dělat dobrotu. Někteří z hráčů skutečně měli odejít. Nebát se toho.(viz Abrahám) . A závěrem: Hlavně měl odejít Chovanec!!!!!!!!

 


Anděla Vůbec ne. Jak může člověk, který trénoval v minulosti a dopadl jak sedlák u Chlumce vyzdvihnout Spartu.

 

Myslím si, že jestli chtějí sparťanští uspět a nedopadnout na dně tabulky měly by:

Buďto vyhodit Řepku a spol.

nebo jim sahnout na plat (Řepkovi, Bergrovi a spol.)kdo mají nechutné sumy peněz a za to nakoupit kvalitní i když ne zrovna předraženě hráče.

Až budou vyhrávat můžou přidávat.Ale Křetínský, který jenom slyší na zvučná jména:Berger, Řepka, Chovanec by si měl ty brýle co má na nose asi vyčistit.Nevidí jak pohřbívá fotbalový tým, ke kterému vzhlížejí mraky lidí.

 


A.B. HK

 

Pokora. Respekt. Kolegialita. To je to co chybí. Je to jenom sport, obyčejná hra. Není to nepřítel, protivník, ale jenom soupeř, člověk, kterého si vážím. Zatím je všude cítit nenávist až za hrob. Vzpomeňte si na prohlášení Limberského, když přišel do Sparty.

Jako by všichni přišli o rozum, když si ten dres obléknou. Vedení se musí zamyslet nad tím, jakou vytváří firemní kulturu. Jsou byznysmeni, měli by to pochopit. Úspěšné mužstvo je běh na dlouhou trať a ne obchod s okamžitým ziskem.

 


Martin Válek

 

A já si myslím, že pražská hegemonie v ČR konečně končí a zaplaťbánbu za to. Je dobře, že se český fotbal decentralizuje a silné týmy budou i v jiných městech jako je Ostrava, Brno, Liberec a možná i ta Bolka. Osobně se domnívám, že štafetu lidra ligy nyní převezme Slávie. Dále se také divím hysterie, která se kolem Sparty rozpoutala.

Nyní 3 nebo 4 celek v tabulce a už jsou slyšet slova o katastrofě? To nechápu. Asi je to tím, že lidi v Praze sou asi padlí na hlavu? NO A že je Sparta třetí v tabulce? NO A že hrají pod psa? NO A, že nemají dobré hráče? NO A, že se nevyhraje titul?

NO A, že se nepostoupilo do LM či UEFY? Dělá se snad katastrofa u Ostravy, když není hraje pod své možnosti? TO je objektivita zase jako prase !!!! HOWG

 


Pavel Horák, Moskva

 

Obávám se, že Spartě příchod Jozefa Chovance nepomůže. Předseda představenstva by se měl obklopit fotbalovými odborníky a více se řídit jejich názory na úkor vlastní ješitnosti. Mám pocit, že Křetínský opakovaně ukázal, že toho není schopen.

A zisk titulu Spartou je úplně klidně možný, neboť při kvalitě naší Gambrinus ligy může do herní a výsledkové krize zabřednout každý tým, byť by byl momentálně před Spartou. Další případný titul získaný takto Spartou ale našemu fotbalu opět nic nepřinese a trapných vystoupení našich týmů v evropských soutěžích bude spíše přibývat. 

 


Miloslav Valenta, Sezemice

 

Vinu mají všichni.Dal bych to po 30%.(menegment,trenér,hráči)Zbývajících 10 nechám na našťastnou náhodu(smůlu).Vedení je odpovědné za podmínky(ty jsou na Spartě slušné)Trenér odpovídá za výsledky(až na poslední 3 zápasy to bylo slušné)Hráči musí pracovat(toto je nejslabší místo)

Pokud hráči budou odvádět práci dle svého finančního ohodnocení,výsledky se dostaví.Nikdo nemá mít místo v sestavě jisté.Lavička neměl hráčům věřit.Po Liberci to měl přeházet.Vedení se unáhlilo.Trenér měl dostat ještě prostor přes následnou reprepausou.Chovanec je zkušený trenér a zvládne to.Ale výsledky se dostaví až příští rok.Letošek je pro Spartu ztracen.

 


Radek Patocka, Dobrichovice

 

Sparta muze vyhrat cokoliv,ale predne se musi zbavit nadutosti a nesnasenlivosti.Myslim,ze jsou to jen vysledky velice neomaleneho a hrubeho jednani, jak ze strany hracu a vedeni tymu, tak i ze strany fanousku.

Nechapu vubec, jak pan Kretinsky, ktereho si po spouste spolecnych jednani velice vazim, muze sledovat to silenstvi, ktere se deje kolem nej a Sparty.Mam pocit, ze tvrda a poctiva prace se vytratila s odchodem Karla Poborskeho.A jsme zase u te stare zname pisnicky.

Dokazals neco v zahranici Ano - tak to mas chlapce v Cechach smulu,protoze tady na Sparte jsou vsichni nejchytrejsi a ty se muzes vratit tak , odkud jsi prisel. AZ tohle DOKAZE SPARTA ZMENIT,BUDEME SE ZASE MOCI TESIT NA KRASNY KOMBINACNI FODBAL A NE SE BAT CO ZASE spartanska slechta vyvede nebo rozbije.Hawk 

 


Jyryg Spike

 

Obávám se, že změna trenéra byla jediná akce , kterou řešení situace nevyžadovalo. Osobně si myslím, že hlavním důvodem jsou nedostatečné investice do kádru ze strany vlastníka. Doufejme , že se to brzy změní. Příslibem snad může být prodej vlastnického podílu J&T v bratislavském Slovanu, což SNAD povede k soustředění zájmu na chátrající Spartu.

 


Markéta Wolfová, Milovice n/L

 

Myslím, že Josef Chovanec Spartě nepomůže. Té by pomohlo kdyby šlo celé představensto v čele s panem Křetinských do háje zeleného a začali by tam pracovat lidé, kteří rozumějí fotbalu a nevidí to jen jako byznys. Měli by dostávat více šanci mladí odchovanci, aby se konečně začalo hrát pro Spartu ane pro peníze.

Jediný kdo se mi za posledních tak 8 let líbil jako trenér byl Jarda Hřebík, ten co dokázal předvádět se Spartou za hru, to byla radost koukat, ikdyž jsem zarputilá antisparťanka, tak tenkrát jsem Spartě moc přála úspěch v Evropě, a co si budeme povídat, mohli jít hodně vysoko, nebýt nesmyslných rádoby rychlých prodejů do Ruska možná za velké peníze.

Ale kdyby si to ti sparťanští šéfové, radši lépe spočítali, tak by zjistili, že případný postup, ke kterému měli hodně, ale hodně blízko, by jim vynesl mnohonásobně více než zbytečné 3 prodeje hráčů základní sestavy. A od té doby to jde se Spartou z kopce.

Prodávají si sami sparťanskou budoucnost a pokud to takhle půjde dál bude Sparta do deseti let na dně i kdyby to trénoval sám sir Alex Ferguson i s Mourinhem dohromady. Musí se začít od zhora, jak se říká, ryba vždy smrdí od hlavy a tam by se mělo začít a dát také čas a prostor novému trenérovi. Pro mě kandidát číslo 1 - Jaroslav Hřebík.