Dvojnásobný mistr svět Alonso přijel poprvé do Prahy i kvůli charitě. Španělský pilot se setkal s dětmi z onkologického a hematologického oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Alonso se přesunul do České republiky ihned po nedělní Velké ceně Turecka a stihl i krátkou prohlídku Prahy.

"Velká pocta"

"Je to pro mě hodně výjimečný den. Setkat se s těmi dětmi je určitě jedinečná příležitost. Je důležité, abychom se dívali na jejich problémy a podpořili je," prohlásil na tiskové konferenci Alonso.

"Takovéhle aktivity jsou pro mě velkou poctou a potěšením. Na cestě domů pak mám dobrý pocit," řekl.

"Jsem moc rád, že si ve svém nabitém času našel chvíli a věnoval se těmto dětem," uvedl ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, jenž poděkoval Alonsovi i v jeho rodné španělštině.

Sedmadvacetiletý pilot přijel do Prahy unavený po závodu, v němž skončil desátý. "Takže jsem si akorát dal v jedné restauraci pizzu," uvedl.

"Praha je krásné město"

Po krátké prohlídce Prahy se setkal se zaměstnanci firmy ING, která je partnerem stáje Renault, absolvoval rozhovory s novináři a po návštěvě Motola večer odletí.

"Praha je krásné město, jsou tady přátelští lidé. Snad se ještě budu moci vrátit, až bude víc času," uvedl mistr světa z let 2005 a 2006.

Dosud vyhrál 21 Velkých cen, letos se mu však nedaří a v celkovém hodnocení je na devátém místě. Přesto je optimistou.

"Mám velkou motivaci, odhodlání a nasazení. Nikdy se nevzdávám, i když to je náročné, když se nedaří. Ale snad se to zlepší, musíme být silní i psychicky," uvedl.

"Kdo jiný než Button"

Šampionátu jasně kraluje Brit Jenson Button z nové stáje Brawn GP, který vyhrál šest ze sedmi závodů.

"Popravdě si neumím představit, že by titul letos vyhrál někdo jiný. Button je velký favorit," prohlásil. "To by se něco muselo zásadně změnit, aby o titul přišel."

Formule 1 v současnosti žije sporem mezi Mezinárodní automobilovou federací (FIA) a Asociací týmů F1 (FOTA). Příčinou neshod je plán na zavedení omezeného rozpočtu stájí pro příští rok ve výši 40 milionů liber, což je podle Alonsa nepřijatelné.

"Pro formuli je to nyní těžká doba, ale musí se nalézt nějaké řešení. Z pohledů pilotů je to obtížné, protože neznáme přesně konverzaci mezi týmy a FIA.

Ale rozhodně se postavíme za týmy, to jsou hlavní klíčové prvky formule 1," prohlásil Alonso. "Snižování podle FIA do dalších let je nemožné," dodal.

"Týmy nastavují podmínky"

V krajním případě by se mohlo stát, že FOTA si založí vlastní šampionát, pokud si FIA bude klást podmínky. "Už by to ale nebyla formule 1. Každá jiná soutěž by neměla takový věhlas," obává se.

"A pokud by nebyl šampionát formule 1 s nejlepšími týmy a jezdci, tak to bude velký problém pro všechny," uvedl španělský závodník.

Sám si ale umí představit, že už by za rok ve formuli neseděl. "Týmy nastavují podmínky," podotkl. Přesto je jeho cílem jezdit nejprestižnější seriál i v dalších letech.

"Rád bych byl s nejlepšími týmy a nejlepšími auty. Ale musíme počkat, co se stane během příštích týdnů ve sporu s FIA," dodal.