Italský přístavní klub totiž prožívá po vydařeném startu do ligy velkou euforii a od víkendu dokonce po dlouhých 32 letech vede Serii A. Slávisté navíc v Itálii v pohárech zatím pokaždé prohráli.

Pražané sice proti Tiraspolu šokujícím způsobem přišli o možnost zahrát si Ligu mistrů, ale jejich základní skupina Evropské ligy, která nahradila Pohár UEFA, nejprestižnější klubovou soutěž v mnohém připomíná. Los slávistům přisoudil silnou Valencii, nebezpečný francouzský celek Lille a na úvod rozjetý Janov.

Tým z rodiště slavného mořeplavce Kryštofa Kolumba v neděli porazil Neapol 4:1 a poskočil do čela italské ligy. Střelecký koncert domácího celku po změně stran sledoval přímo v hledišti stadionu Luigiho Ferrarise s kapacitou pro 36 tisíc diváků i slávistický kouč Karel Jarolím.

"Je jasné, že nás nečeká nic lehkého, soupeř hraje domácí utkání v bouřlivém prostředí. Mohu jenom zopakovat to, co jsme říkali už po losování, naše skupina bude velkou výzvou," uvedl Jarolím.

Janov, nejofenzivnější tým Serie A

Slávisté dost možná vsadí na zahuštěný střed hřiště s pěti záložníky, zvlášť když po generálce s Libercem (1:1) trápí svalové problémy útočníka Vlčka. Zdravotní potíže mají i další hráči. Stále chybět budou Milan a Jaroslav Černí, Hubáček a dlouhodobí marodi Šmicer, Kaufman a Pekhart.

Domácí kouč Gian Piero Gasperini, který zažívá premiéru v pohárech, bude postrádat zraněného Juriče a potrestaného beka Biavu. Janov však na Itálii poněkud netradičně spoléhá spíš na ofenzivu a často nastupuje v rozestavení jen s třemi beky a stejným počtem útočníků.

Střeleckou údernost výrazně zvýšily letní příchody dvou argentinských hvězd Palacia a Crespa, který prošel Parmou, Chelsea či milánskými velkokluby AC a Interem.

Zápas mezi FC Janov a Slavií začne ve čtvrtek v 19:00, přímý přenos odvysílá ČT4. Jako hlavní rozhodčí bude utkání řídit Portugalec Manuel De Sousa. Novinkou Evropské ligy jsou dva brankoví rozhodčí, kteří mají dohlížet na dění v pokutovém území a se svými kolegy budou komunikovat prostřednictvím vysílaček.

Předpokládané sestavy:
Janov: Amelia - Criscito, Papastathopulos, Moretti, Tomovič - Rossi, Zapater, Milanetto - Mesto, Crespo, Palacio.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Vomáčka, Čelůstka - Vasiljevič, Belaid, Volešák, Ragued, Hloušek - Šenkeřík.