59:59. Že vydrželi až do konce, odporuje lékařské vědě

Petr Jemelka Jaroslav  Šindelář Petr Jemelka, Jaroslav Šindelář
24. 6. 2010 11:55
Zápas Isner-Mahut se bude dohrávat dnes od 16:30 SELČ
Nicolas Mahut
Nicolas Mahut | Foto: Reuters

Praha - Když proti sobě v úterý v prvním kole Wimbledonu nastupovali Američan John Isner a Francouz Nicolas Mahut, nezdálo se, že by se schylovalo k nějak mimořádnému zápasu.

Šlo o počáteční fázi turnaje a nejednalo se ani o střetnutí hráčů zvlášť zvučných jmen.

O to překvapenější pak byl celý tenisový svět, když se ve středu, kdy se dohrával zápas od stavu 2:2 na sety, maratonský duel protáhl až na bez dvou minut desetihodinovu bitvu.

Čtěte také: Wimbledon zažil rekord. Za stavu 59:59 se bude hrát dál

Navíc jí stále není konec, rozhodčí totiž zápas za stavu 59:59 v pátém setu kvůli zhoršené viditelnosti musel přerušit. Zápas tedy bude mít pokračování minimálně ještě dnes (začne nejdříve v 16:30 hodin SELČ).

Jak zápas dopadne je sice ve hvězdách, ale jedno jisté už teď. Včerejší zápas se zapíše do historie jako nejdelší utkání všech dob a spolu s ním i jména jeho aktérů, včetně hlavního rozhodčího Mohameda Lahyaniho z Maroka.

Nikoho by nepřekvapilo letadlo červeného kříže

První set velké tenisové bitvy přitom trval 32 minut a 29 vteřin a mnozí diváci si, jak podotýká komentátor britské BBC Tom Fordyce, pravděpodobně mysleli, že půjde o krátký tenisový předkrm před dalším programem.

To se ale zmýlili. Jen samotný pátý set, který dosud trvá sedm hodin a šest minut, je delší než dosavadní nejdelší zápas historie. 

Mohamed Lahyani
Mohamed Lahyani | Foto: Reuters

"Nikoho by nepřekvapilo, kdyby nad stadionem přelétlo letadlo červeného kříže a začalo shazovat potravinové balíky," píše Fordyce, který si všiml, že Isner prožil vážnou krizi v době, kdy za stavu 33:32 promarnil dva mečboly a padl k zemi.

"Když je neproměnil, svalil se k zemi a prosil o banán. Alespoň se myslím, že žádal banán. Možná ale volal mámu," dodal Fordyce. 

Hra nicméně pokračovala a za stavu 40:40 se naprostý údiv obecenstva začal pozvolna měnit v nevěřícný smích. Na tvářích mužů, kteří přišli na kurt hladce oholeni, se mezitím začaly objevovat vousy.

McEnroe: Je to ta nejlepší reklama našemu sportu

Podle Fordyce docházely síly rychleji Američanovi, jenž chvílemi vypadal, že zkolabuje přímo na kurtu. "To, že vydržel až do konce, odporuje lékařské vědě."

John Isner
John Isner | Foto: Reuters

Zato Mahut i v pokročilé fázi zápasu skákal u základní čáry, jako by se snažil sám sobě dokázat, že má ještě dost sil. O dobré fyzické kondici obou borců ale nikdo nepochybuje.

Vždyť na kurtu strávili delší dobu, než loňská vítězka Wimbledonu Serena Williamsová za celý turnaj. Také proto si Mahut a Isner vysloužili obdiv také u současných i bývalých elitních tenisových hráčů.

"Jsem na ně velmi pyšný. Po finále mezi Rafalem Nadalem Rogerem Federerem, je to ta nejlepší reklama, kterou kdo kdy našemu sportu udělal. Ohromuje mě, že po takovém utkání ještě stojí na nohou," vysekl poklonu oběma hráčům John McEnroe.

Federer: Neumím si představit, jak se budou cítit dnes

Nejdelší zápas všech dob okomentovala rovněž nasazená jednička a obhájce titulu Roger Federer.

"Nemám slov. Tohle si nedokázal nikdo představit. Je to naprosto úžasné, prostě neopakovatelný zápas. Jde o něco v tenisu doposud nevídaného. Nevím, zda jsem se při sledování smál nebo plakal. Na jednu stranu bych chtěl být na kurtu a na druhou ne," cituje jej server BBC.

"Neumím si představit, jak se budou cítit po těle druhý den, za týden, za měsíc. Podávají ale heroický výkon a škoda, že není v tenise remíza a jeden musí prohrát. Ale já si myslím, že oba odejdou jako vítězové, protože to je úžasné," dodala světová dvojka.

Zápas ohromil i světovou trojku Novaka Djokoviče ze Srbska. "Je to neuvěřitelné. Oba si zaslouží uznání a jsou vítězové. Možná se měli dohodnout a za stavu 50:50 hrát tie-break," smál se poté, co stejně jako Federer postoupil už do třetího kola.

"Já bych nemohla chodit, nemohla se hýbat. Navíc bych se nemohla ani koukat z hlediště. Tam se člověk nemůže ani hnout a nikam si dojít, protože hned přijde o místo," doplnila je Serena Williamová.

Zápas zastíní i příchod Alžběty II.

Kurt číslo 18 má totiž kapacitu jen 720 diváků. Zápas přitom z okolí sledovaly přes dvě tisícovky diváků. A kvůli regulérnosti se tam bude dohrávat i dnes.

Foto: Reuters

Otázkou však je, jestli se vůbec ve čtvrtek dohraje. Už nyní je kvůli tomuto zápasu značně přeložen program turnaje. Na jiných kurtech se sehrály už dva středeční zápasy, které se měly hrát na osmnáctce.

Navíc se pravděpodobně na pátek přesune zápas druhého kola, který měl hrát vítěz s Nizozemcem De Bakkerem dnes odpoledne.

Zápas tak sledovaností zastíní i unikátní historickou událost. Dnes se po 33 letech v areálu Wimbledonu objeví jeho patronka, britská královna Alžběta II. Ta však bude na centrkurtu sledovat Brita Andyho Murrayho nebo Serenu Williamsovou.  

 

Právě se děje

Další zprávy