Bolt má v Pekingu třetí zlato, Eaton rekord v desetiboji

Sport ČTK Sport, ČTK
Aktualizováno 29. 8. 2015 15:16
Sobotní výsledky MS v atletice v Pekingu.
Ashton Eaton slaví světový rekord v desetiboji, jenž má nyní hodnotu 9045 bodů.
Ashton Eaton slaví světový rekord v desetiboji, jenž má nyní hodnotu 9045 bodů. | Foto: Reuters

Peking - Fenomenální jamajský sprinter Usain Bolt získal na mistrovství světa v Pekingu třetí zlatou medaili. Po triumfu v běhu na 100 a 200 metrů skvělým finišem pomohl Jamajce k triumfu ve štafetě na 4x100 metrů.

"Říkal jsem, že přijedu na mistrovství světa a vydoluju ze sebe to nejlepší jako vždycky," řekl Bolt. "Přijel jsem si pro medaile a mám zase všechny tři zlaté. Teď jsem šťastný. Jsem rád, že my jsme si kolík předali," dodal fenomenální atloet, který má ze světových šampionátů už 11 zlatých medaili.

Do zatáčky sice vbíhala jako první štafeta USA, ale předávka mezi Tysonem Gayem a Mikem Rodgersem nevyšla a Bolt suverénně finišoval pro titul. Jamajčané obhájili zlato nejrychlejším časem sezony 37,36 sekundy.

Američané byli navíc po závodě diskvalifikování, protože nepovedená předávka se protáhla až za hranici dovoleného území. Senzační stříbro tak vybojovali domácí Číňané, bronz patří Kanadě.

Video ze špatné předávky Američanů najdete ZDE

Ženám rovněž kralovaly stejně jako před dvěma lety v Moskvě Jamajčanky, které vyhrály v novém rekordu šampionátu 41,07. Stříbro získaly Američanky.

Eaton podruhé v životě překonal 9000 bodů

Američan Ashton Eaton  měnil historii desetiboje, když vytvořil světový rekord v desetiboji součtem 9045 bodů. Dosavadní tři roky staré vlastní maximum z Eugene vylepšil o šest bodů.

"Dva roky jsem nešel desetiboj a úplně jsem nevěděl, jaké to bude, co od toho čekat," přiznal Eaton. Ale hodně lidí při mně stálo, říkali mi, abych si to hlavně pořádně užil. Tak jsem je poslechl. Byl to parádní závod," řekl staronový světový rekordman. "Výsledek je úchvatný, ale není to jen můj podíl. Všichni kolem mě byli za ty dva roky skvělí a myslím, že si tohle zaslouží oslavu."

Čech Adam Sebastian Helcelet získal 8234 bodů, což je jeho druhý výkon kariéry, a obsadil jedenácté místo.

Druhý skončil v kanadském rekordu 8695 bodů Damian Warner, třetí místo uhájil v osobním rekordu 8561 bodů Němec Rico Freimuth. Dnešní desetiboj byl nejkvalitnější v historii MS, sedm vícebojařů se dostalo nad 8400 bodů, a přinesl celkem jednadvacátý světový rekord v historii šampionátů. Eaton za něj dostane od IAAF 160.000 dolarů, necelé čtyři miliony korun.

Eaton naposledy absolvoval celý desetiboj před dvěma lety v Moskvě, kde vyhrál mistrovství světa poprvé. V minulé sezoně se věnoval závodům na 400 metrů překážek a šlo mu to zjevně k duhu. V poslední disciplíně prvního dne se totiž na hladké čtyřstovce zlepšil až k času 45,00 sekundy, což mu přineslo největší náskok oproti průběžnému součtu na světový rekord.

Patnáctistovka musela být pod 4:18

Před závěrečnou disciplínou, během na 1500 metrů, měl Eaton náskok 27 bodů na mezisoučet a potřeboval běžet patnáctistovku alespoň za 4:18,25 minuty. Třebaže to zpočátku nevypadalo, Američan dokázal v závěru fantasticky zrychlit a cílem proběhl v času 4:17,52 minuty. Za cílem už věděl, že rekord překonal a okamžitě se z toho radoval v hledišti i se svou ženou Brianne Theisenovou-Eatonovou, stříbrnou sedmibojařkou z MS.

Helcelet se před letošní sezonou potýkal s dlouhodobým zraněním Achillovy šlachy, kvůli čemuž nemohl pořádně trénovat a limit na MS splnil až na poslední chvíli. Přesto dokázal atakovat osobní rekord, na nějž mu chybělo 18 bodů. Do elitní desítky mu scházelo 11 bodů.


 

Právě se děje

Další zprávy