Do finále postoupil s jediným pokusem, pak Železný slavil první titul mistra světa

ČTK Sport ČTK, Sport
16. 8. 2023 14:09
Oštěpař Jan Železný patří k nejúspěšnějším českým sportovcům všech dob. Kromě doposud nepřekonaného světového rekordu (98,48 metru z roku 1996) a tří olympijských vítězství ho zdobí i tři tituly mistra světa. Ten první získal 16. srpna 1993 na šampionátu v německém Stuttgartu.
Jan Železný se zlatou medailí z MS 1993 ve Stuttgartu
Jan Železný se zlatou medailí z MS 1993 ve Stuttgartu | Foto: ČTK

Tehdy již držitel olympijského zlata z Barcelony 1992 a stříbra ze Soulu 1988 si titul mistra světa vybojoval pátým hodem dlouhým 85,98 metru, čímž překonal dosud vedoucího Fina Kimma Kinnunena a vytvořil i nový rekord šampionátu.

Přitom do užšího finále postupoval s jediným platným pokusem na čtvrtém místě. Železného medaile byla jediným cenným kovem české výpravy ve Stuttgartu.

Rok 1993 se Železnému neobyčejně vydařil. Již 6. dubna překonal v rámci zimní přípravy v jihoafrickém Pietersburgu výkonem 95,54 metru o 4,08 metru stávající světový rekord Brita Steva Backleyho.

Po mistrovství světa potvrdil svoji skvělou formu na mítinku IAAF v Sheffieldu, kde se jeho zásluhou znovu měnily světové tabulky, když o dvanáct centimetrů přehodil svůj rekord.

V září vyhrál v závěrečném podniku série mítinků IAAF Grand Prix Mobil v Londýně soutěž oštěpařů a v celkovém hodnocení obsadil druhé místo za vítězným tyčkařem Sergejem Bubkou z Ukrajiny. V anketě o nejlepšího světového atleta roku skončil sedmý, v domácích anketách o atleta a sportovce roku dominoval.

Rodák z Mladé Boleslavi sice svou postavou nesplňoval představy o ideálním oštěpaři, díky skvělé technice si ale zajistil pevné místo mezi legendami světové atletiky. V absolutní špičce se držel dvě dekády, během nichž si z velkých akcí přivezl celkem 11 medailí. Třikrát se stal světovým šampionem, kromě dvou bronzů z MS má i dva kovy stejné hodnoty z ME.

Světový rekord překonal čtyřnásobný domácí sportovec roku celkem šestkrát. Později se dal na trénování, v jeho skupině byli či jsou medailisté z OH a MS Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch, Petr Frydrych nebo Barbora Špotáková.

"Tři zlaté olympijské medaile mi nikdo nevezme. Uvidíme, jestli bude někdo čtyřnásobný olympijský vítěz a porazí mě," prohlásil držitel státní medaile Za zásluhy a otec čtyř dětí, jenž se v roce 2019 podruhé oženil.

 

Právě se děje

Další zprávy