Veslaře zaskočilo bulharské menu. Mám rád grilování, ale tohle je moc, smál se Synek

Marek Janoš Marek Janoš
15. 9. 2018 12:40
Jednotvárný bulharský jídelníček pobavil české veslaře. Pro Ondřeje Synka se ale mnoho nemění, před závodem si opět dá vítězná vajíčka.
Ondřej Synek.
Ondřej Synek. | Foto: Ivana Roháčková/ASC DUKLA

Plovdiv (od našeho zpravodaje) - Čeští veslaři si na letošním mistrovství světa musí zvykat na specifika pořádajícího Bulharska. Nejvíc je zaskočilo místní jídlo a větrný kanál, na kterém ale nejsou vlny.

Šéfkuchaři hotelů v bulharském Plovdivu si se skladbou jídelníčku pro špičkové sportovce hlavu příliš nelámali. Veslařům připravili místní klasiku. "První den jsme dostali jen samé klobásky. To samozřejmě není pro sportovce ideální," podivoval se skifař Ondřej Synek.

Pětinásobného mistra světa zaskočilo, když se stejné menu objevilo na talířích sportovců i v dalších dnech. Situaci ale vzal s nadhledem sobě vlastním. "Já mám grilování rád, ale klobásy každý den jíst opravdu nemusím," smál se.

Místní strava byla častým tématem hovorů českých závodníků. "Opravdu, na výběr byly jen klobásy," potvrdil háček dvojky bez kormidelníka Lukáš Helešic. "Chtěl jsem po nich před závodem třeba nějakou zeleninu, ale paní mi říkala jen: No, no, sorry!’" převyprávěl Synek příhodu z hotelu.

Vlastního kuchaře si s sebou reprezentace nevozí. "S jídlem to mohlo být trošku lepší, ale maličko jsme si postěžovali a už se to zlepšilo," svěřili se reprezentanti.

V ústraní na okraji města se pod rezivějícími stožáry nefunkčního osvětlení plovdivského atletického stadionu rozkládá veslařský kanál. Stadion funguje, i když tomu jeho chátrající zevnějšek nenapovídá. Beton je odrolený, konstrukce reziví, střecha je místy neúplná. Kanál ze stejně doby je v lepší kondici.

Plovdiv je druhé největší bulharské město, počtem obyvatel srovnatelné s Brnem. Od ostatních větších evropských sídel se liší jen jedenáctimetrovou sochou sovětského vojáka Aljoši, která shlíží na Plovdiv z kopce nad městem.

Plovdiv se pyšní největším sportovním komplexem v zemi, jehož součástí je kromě několika fotbalových hřišť, sportovních hal, tenisových kurtů a bazénů právě i veslařský kanál.

Místní kanál má svá specifika, která veslaři pocítili především ve středu, kdy pořadatelé zrušili prakticky celý odpolední program kvůli silnému větru. Vodní hladina ale byla klidná. "To jsem ještě nikdy nezažil. Prakticky nejsou vlny, ale poryvy větru jsou fakt silné," divil se zkušený Synek. Závodníci se shodli, že zrušení závodění pro daný den bylo správné.

"Je to rychlý kanál. Často tu fouká odzadu a jezdí se tu hodně dobré časy," měřil hladinu zkušeným pohledem trenér Milan Doleček starší, zatímco lodě opouštěly kanál kvůli neobvyklému bočnímu větru.

Ten vanul ze zalesněného břehu kanálu, takže lodě skryté v závětří jezdily výrazně lepší časy, než jejich soupeři v drahách se silným větrem. "Je dobře, že to zrušili. Nebylo to podle výkonnosti, ale podle toho, kdo jel v jaké dráze," shodli se čeští veslaři. "Moje roky zkušeností mě už v takových situacích nechávají klidným. Nic s tím neudělám," konstatoval klidně Synek.

Ať už je jídelníček v pořadatelské zemi mistrovství světa jakýkoli, jeden rituál se nemění. Každé ráno před závody snídá Synek vajíčka. "Už několik let, pravidelně," prozradil. "Nedráždí mi to žaludek. Nasnídám se a jdu na ně," pravil odhodlaně.

Na kanálu podél řeky Maricy se pokusí v neděli zaútočit na šestý titul mistra světa, který by z něj učinil historicky nejúspěšnějšího skifaře v dějinách veslování.

 

Právě se děje

Další zprávy